KSAP/관련 학술일정

2014-10-25

2014 KSAP Symposium for Medical Physics and Mathematics

ADMIN
조회수 1351 댓글 0 목록
구분 KSAP
일정 2014-10-25 ~ 2014-10-25
링크
장소 Room 320 and 418, Main building, Korea University College of Medicine

2014 The Korean Society for Anesthetic Pharmacology
Symposium for Medical Physics and Mathematics
Essentials of human physiology, Fundamental principles of monitoring medical device

8:50 - 16:20 on October 25 (Sat.), 2014
Venue: Room 320 and 418, Main building, Korea University College of Medicine
Greetings to you all, 
The Korean Society for Anesthetic Pharmacology would like to organize a symposium on medical devices at the College of Medicine, Korea University on October 25 for healthcare professionals and engineers that are interested in medical devices. This year"s symposium has an addition of a lecture on the Medical Physiology, which is essential for developing and using medical devices to make the event even more fruitful than last year"s. The lecture will mostly cover cardiovascular system, respiratory system, autonomic nervous system, body temperature control, brain perfusion, cognition and sleep and physiology of nerve roots. Undoubtedly, it will cater to the academic needs of healthcare professionals and engineers that are interested in the development of medical devices. This physiology lecture is Korea"s first-of-its-kind where insights on new equipment are amplified and academic understanding is deepened for multi-disciplinary experts for whom cooperation and collaboration are essential in developing medical devices. 
Along with the physiology lecture, experts in various fields that take a significant amount of interest in developing medical devices are invited to participate in four sessions. They will elaborate on and discuss ideas over new device development, specific methodologies and topics to be considered for them to be clinically applied. Session 1 will cover the measurement mechanism for pulse oximeters, and clinical test methodologies based on ISO 80601-2-61, the standard to assess its accuracy. Session 2 will introduce a methodology of using the information flow as a new approach to distinguish consciousness and unconsciousness, and a technical aspect to make the demand on medical site practicable. Session 3 will review the physical changes of robotic surgeries that have been recently spotlighted, and the status of robotic development in Korea. The last session will present methods to efficiently manage materials generated in clinical testing and cases of applying electronic case reports. 
Speakers with the basic knowledge on and development experiences with medical devices will deliver presentations while clinical physicians provide relevant knowledge and experiences. This will bring favorable synergies for the audience. If you are interested in the development of new medical devices and their proper usage, you are more than welcome to attend the symposium to listen to excellent lectures, share insights and engage in lively discussions. I sincerely ask for your active participation.
 
August 1, 2014
President of the Korean Society for Anesthetic Pharmacology
Gyu-jeong Noh
 
Program

Symposium (Room 418)

Physiology (Room 320)
08:50-09:00Welcome addressGyujeong Noh
(University of Ulsan)
 
09:00–09:40
(40 min)
ISO 80601-2-61 Medical electrical equipment: particular requirements for basic safety and essential performance of pulse oximeter equipmentHyojin Byon
(Yonsei Univeristy)
Chaired by
Soonim Kim
(Soonchunhyang University)
09:10–09:40
(30 min)
Fundamental principles of monitoring instrumentationGyujeong Noh
(University of Ulsan)
Chaired by
Heesuk Yoon
(Chungnam National University)
09:40–10:20
(40 min)
Principle of pulse oximetry: From the Beer-Lambert law to the Masimo SETHangsik Shin
(Chonnam National University)
09:40–10:20
(40 min)
Cardiovascular physiologySeongheon Lee
(Chonnam National University)
10:20–10:40
(20 min)
Coffee break
10:40–11:20
(40 min)
A new approach to change in level of consciousness - Feedback and Feedforward connectivitySeungwoo Ku
(University of Ulsan)
Chaired by
Sooil Lee
(Dong-A University)
10:40–11:20
(40 min)
Respiratory physiologyTaeha Ryu
(Daegu Catholic University)
Chaired by
Dongwoo Han
(Yonsei University)
11:20-12:00
(40 min)
Neural microelectrodes based on flexible materials & novel methods for neural modulationSohee Kim
(Gwangju Institute of Science and Technology)
11:20-12:00
(40 min)
Autonomic nervous systemTeojeon Shin
(Seoul National University)
12:00-13:00
(60 min)
Lunch
13:00–13:40
(40 min)
Physiological changes during pneumoperitoneum and clinical benefits of laparoscopic surgeryByunggun Lim
(Korea University)
Chaired by
Sangkyi Lee
(Chonbuk National University)
13:00–13:40
(40 min)
Temperature regulationByunghoon Yoo
(Inje University)
Chaired by
Taekyun Kim
(Pusan National University)
13:40–14:20
(40 min)
Robots for surgery and intervention in KoreaJaesoon Choi
(Biomedical Engineering R&D Center, Asan Institute for Life Sciences, Asan Medical Center)
13:40–14:20
(40 min)
Neuromuscular physiologyKwangsuk Seo
(Seoul National University)
14:20–14:40
(20 min)
Coffee break
14:40–15:20
(40 min)
Overview of clinical data managementHeeyoung Min
(Clinical trial center, Asan Medical Center)
Chaired by
Dongho Lee
(University of Ulsan)
14:40–15:20
(40 min)
Cerebral physiologyJaehong Park
(Inje University)
Chaired by
Seonghyop Kim
(Konkuk University)
15:20–16:10
(40 min)
Introduction to OpenClinicaKitae Jung
(Chosun University)
15:20–16:10
(40 min)
Sleep, memory, consciousness and depth of anesthesiaByungmoon Choi
(University of Ulsan)
16:10-16:20
(10 min)
Closing ceremony


Go to Registration