KSAP/관련 학술일정

2014-04-19

2014 The Annual Meeting of the Korean Societies for Anesthetic Pharmacology & 2014 Continuing Nursing Education in Anesthesiology

ADMIN
조회수 15233 댓글 0 목록
구분 KSAP
일정 2014-04-19 ~ 2014-04-19
장소 Small conference rooms, KINTEX, Goyang-si, Gyeonggi-do, Korea

2014 The Annual Meeting of the Korean Societies for Anesthetic Pharmacology
Date and time: April 19, 2014, AM 9:00 - PM 5:30
Venue: Small conference rooms, KINTEX, Goyang-si, Gyeonggi-do, Korea

211B : Anesthetic pharmacology
TimeTopic/SpeakerChairperson
9:00 - 9:30General assembly
9:30 - 9:50
(20 min)
A new population pharmacokinetic model of remifentanil using data from multiple studies (Taekyun Kim, Pusan National University)Gyujeong Noh (University of Ulsan)
9:50 - 10:10
(20 min)
Pharmacogenomics, population pharmacokinetics, and clinical outcome study of ramosetron (Byungmoon Choi, University of Ulsan)
10:10 - 10:20
(10 min)
Q&A
10:20 - 10:40
(20 min)
Coffee break
10:40 - 11:20
(40 min)
Pharmaogenomics in obstetric anesthesia (Kyemin Kim, Inje Univerisity)Seongwook Jeong (Chonnam National University)
11:20 - 11:30
(10 min)
Q&A
11:30 - 12:10
(40 min)
Anesthesia and neurodegeneration (Helenki Shinn, Inha University)Jungun Lee (Chungnam National University)
12:10 - 12:20
(10 min)
Q&A
12:20 - 13:30
(70 min)
Lunch
13:30 - 13:50
(20 min)
Target controlled infusion of medium chain triglyceride propofol based on population pharmacokinetic and pharmacodynamic models (Teojeon Shin, Seoul National University)Sooil Lee (Donga University)
13:50 - 14:10
(20 min)
Clinical advantages and disadvantages of sufentanil over remifentanil in children: population pharmacokinetic study of sufentanil (Heesoo Kim, Seoul National University)
14:10 - 14:20
(10 min)
Q&A
14:20 - 14:30
(10 min)
Coffee break
14:30 - 14:50
(20 min)
Anticholinesterase-induced neuromuscular blockade (Ahyoung Oh, Seoul National University)Yongsup Shin (Chungnam National University)
14:50 - 15:10
(20 min)
Sugammadex is no guarantee of complete recovery from neuromuscular blockade (Yongbeom Kim, Gachon University)
15:10 - 15:20
(10 min)
Q&A
15:20 - 15:50
(30 min)
Resident Lecture
1) Formula induction of unit disposition function (Jaeyoung Bae, Donga University)
Wonsik Ahn, (Circulatory hemodynamic data center)
15:50 - 16:20
(30 min)
2) Calculation of infusion rate to reach a target in target controlled infusion (Changhoon Koo, Seoul National University)
16:20 - 17:20
(60 min)

Poster presentation1

Dongwoo Han (Yonsei University)
17:20 - 17:30
(10 min)
Closing ceremony


211A : Medical Physics and Mathematics
TimeTopic/SpeakerChairperson
9:00 - 9:30General assembly
9:30 - 9:50
(20 min)
Introduction to the role of Korea Health Industry Development Institute (KHIDI) on R&D of medical devices (Soonmahn Park, Center for Medical Device Industry of KHIDI)Soonim Kim (Soonchunhyang University)
9:50 - 10:10
(20 min)
Support of R&D for medical device industry (Young Huh, Korea Evaluation Institute of Industrial Technology)
10:10 - 10:20
(10 min)
Q&A
10:20 - 10:40
(20 min)
Coffee break
10:40 - 11:20
(40 min)
A new approach to monitoring of hypnotic depth: functional network of brain dynamics (Seunghwan Kim, POSTECH)Sangkyi Lee (Chonbuk National University)
11:20 - 11:30
(10 min)
Q&A
11:30 - 12:10
(40 min)
Introduction to monitoring of intraoperative nociception (Taeha Ryu, Daegu Catholic University)Ilok Lee (Korea University)
12:10 - 12:20
(10 min)
Q&A
12:20 - 13:30
(70 min)
Lunch
13:30 - 14:10
(40 min)
Optical imaging system for non-invasively detecting edematous changes in lung parenchyme (Jonghyun Lee, GIST)Sungsu Chung (Chonnam National University)
14:10 - 14:20
(10 min)
Q&A
14:20 - 14:30
(10 min)
Coffee break
14:30 - 15:10
(40 min)
Patent issues and patentability related to medical devices (Soonwoong Kim, JUNG JIN Intellectual Property Law Firm)Heejung Baik (Ewha Womans University)
15:10 - 15:20
(10 min)
Q&A
15:20 - 15:50
(30 min)
Resident Lecture
1) Formula induction of unit disposition function (Yoonjae Kim, Yonsei University)
Hyewon Shin (University of Korea)
15:50 - 16:20
(30 min)
2) Calculation of infusion rate to reach a target in target controlled infusion (Seungwon Song, Chonnam National University)
16:20 - 17:20
(60 min)
Poster presentation2Heesuk Yoon (Chungnam National University)
17:20 - 17:30
(10 min)
Closing ceremony


210B : PKPD Workshop
TimeTopic/SpeakerChairperson
9:00 - 9:30General assembly

9:30 - 10:20
(50 min)

PKPD tools
- tpeak and Vdpeak
- Context sensitive decrement time
Dongwoo Han (Yonsei University)
10:20 - 10:40
(20 min)
Coffee break
10:40 - 12:20
(100 min)
PKPD tools
- Manual infusion
- Target controlled infusion
Dongwoo Han (Yonsei University)
12:20 - 13:30
(70 min)
Lunch
13:30 - 14:20
(50 min)
MS Excel
- Function and chart in Excel, basic pharmacokinetics
Jongcook Park (Cheju National University)
14:20 - 14:30
(10 min)
Coffee break
14:30 - 16:20
(110 min)
MS Excel
- 1, 3 compartment mammillary models and effect-site concentration simulation
- Pharmacodynamic simulation
Jongcook Park (Cheju National University)
16:20 - 17:20
(60 min)
Poster presentation3Jeongrim Lee (Yonsei University)
17:20 - 17:30
(10 min)
Closing ceremony

2014 Continuing Nursing Education in Anesthesiology
Date and time: April 19, 2014, AM 8:20 - PM 5:30
Venue: Small conference rooms, KINTEX, Goyang-si, Gyeonggi-do, Korea

Room 212+213
TimeTopicSpeaker
8:20 - 9:10
(50 min)
Signal transduction mechanism and receptor occupancy theory: focusing on perioperative nursing care

Wooyoung In (Yonsei University Hospital)

9:20 - 10:10
(50 min)
Concepts, terminology, and effects of pharmacogenomics on pharmacokineticsKyemin Kim (Inje University)
10:10 - 10:30
(20 min)
Coffee break
10:30 - 11:20
(50 min)
Pharmacogenomics in anesthesiologyHelenki Shinn (Inha University)
11:30 - 12:20
(50 min)
Introduction to basic clinical pharmacology and population pharmacokinetic and pharmacodynamic analysisGyujeong Noh (University of Ulsan)
12:20 - 13:30
(70 min)
Lunch
13:30 - 14:20
(50 min)
Common pharmacodynamic models: focusing on perioperative anesthetic nursing careJieun Lee (Samsung Medical Center)
14:30 - 15:20
(50 min)
Hysteresis and effect-site concentrationHyunsook Yoo (Seoul St.Mary"s Hospital)
15:20 - 15:40
(20 min)
Coffee break
15:40 - 16:30
(50 min)
Linear pharmacokinetics in target-controlled infusionTeojeon Shin (Seoul National University)
16:40 - 17:30
(50 min)
Basic principles and devices of patient-controlled analgesia: focusing on perioperative nursing careJongmin Park (Samsung Medical Center)

Room 306+307
TimeTopicSpeaker
8:20 - 9:10
(50 min)
Target-controlled infusion based on population pharmacokinetic and pharmacodynamic modelsSeongheon Lee (Chonnam National University)
9:20 - 10:10
(50 min)
Target-controlled infusion: plasma targeting and effect-site targetingJeongwoo Lee (Chonbuk National University)
10:10 - 10:30
(20 min)
Coffee break
10:30 - 11:20
(50 min)
Marsh and Schnider models of propofol for nursing care of total intravenous anesthesiaHyemi Lee (National University Bundang Hospital)
11:30 - 12:20
(50 min)
Minto model of remifentanil for nursing care of total intravenous anesthesiaJebog Yoo (Gyeongnam National University of Science and Technology)
12:20 - 13:30
(70 min)
Lunch
13:30 - 14:20
(50 min)
Quantitative dose-response relationships of hypnotics, inhalational anesthetics, and neuromuscular blocking drugsMiyeon Lee (Konkuk University Hospital)
14:30 - 15:20
(50 min)
Pharmacokinetic and pharmacodynamic simulation of manual infusionByungmoon Choi (University of Ulsan)
15:20 - 15:40
(20 min)
Coffee break
15:40 - 16:30
(50 min)
Pharmacokinetic and pharmacodynamic simulation of target-controlled infusionHyojin Byun (Yonsei University)
16:40 - 17:30
(50 min)
Current practices of patient-controlled analgesia in Korea: focusing on perioperative nursing careTaeyoung Kim (Seoul St.Mary"s Hospital)